Werpwapens categorie – gelegenheidswapens

Soms is het nodig om jezelf bewapend te verdedigen omdat anders de gevolgen te groot zijn. Denk hier niet te makkelijk over want wanneer er wapens in het spel zijn dan zitten we op een totaal ander level in het gevecht.

Er zijn heel wat mogelijkheden om jezelf te bewapenen waarbij de wapenwet heel duidelijk is in wat wel en wat niet mag. Gelegenheidswapens geven een opening binnen die wapenwet, waar ze in eerste instantie niet verboden zijn. Hierover meer in een andere blog. Gelegenheidswapens laten een grote diversiteit zien maar je moet er maar bekend mee zijn. Binnen Recon Sparring behandelen we de gelegenheidswapens zoals ze zijn. Dit betekent dat we echte voorwerpen gebruiken, al dan niet nagebootst door trainingsmateriaal om de veiligheid en realisme te waarborgen.Gooiwapens - kantoorspullen - Recon Sparring

Nagebootst materiaal: Laptop, muis, pen, koffer in een realitische omgeving.

Een gelegenheidswapen kan soms zo simpel zijn als het gooien van je pet/tas om iemand tijdelijk af te leiden zodat je bijvoorbeeld kan wegkomen. In deze blog behandelen we alleen deze werpwapens.

Werpwapens vallen onder de categorie ‘afstandswapens’ en hiertoe behoren ook speren, kruisbogen vuurwapens en vele andere. Werpwapens zijn (korte)afstandswapens die het goed kunnen doen tegen meleewapens zoals knuppels of messen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een veilige buffer om zo toch te kunnen raken zonder geraakt te worden.

We richten in onze methodiek op de gelegenheidswapens die her en der toegankelijk zijn afhankelijk van de locatie, voorbereiding en geluk.

Locatie omdat je op straat niet zo gauw een vaas kunt vinden en in een huiskamer niet zo gauw een steen.

Voorbereiding in de zin van; spullen klaar gelegd of weten waar te liggen. Zorgen dat ze snel toegankelijk zijn. Kan bijvoorbeeld al iets simpel zijn zoals de inhoud van je handtas (let wel op wat je weggooit) of de spullen in je woonkamer.

Geluk = geluk. Misschien vindt je wel een kernraket in de kast. Nope, dat gaat hem niet worden maar geluk is de toevalligheid van gebeurtenissen die positief kunnen uitvallen en dit vervolgens omvormen tot een kans.

Diverse eigenschappen werpwapens:

  • Op afstand treffen zonder zelf geraakt te worden waarbij flinke schade kan worden toegebracht aan de agressor.
  • Schild opwerpen met grotere objecten om te hinderen.
  • Als afleiding om een beter wapen te pakken, weg te rennen, etc.
  • Geluid maken in de omgeving; steen door de ruit of activeren autoalarm.
  • Mogelijkheid tot meerdere projectielen te gooien.

Gooien is een van de grondvormen van bewegen maar daar moet zeker aandacht aan besteedt worden. Niet alleen middels verschillende werpobjecten en technieken, maar ook in diverse situaties: Kleine ruimte, vanuit de loop, achter een auto vandaan, etc.

Hieronder een tweetal filmpjes die de verschillende werptechnieken visualiseren.

Klein object werpwapen

  • Kleine stokken, handgereedschap, servies, bestek, flessen, volle blikjes, potjes, stenen, etc.
  • Gebruikte techniek: uitwerpmethode.

Groot object werpwapen

  • Stoel, tv, balk, prullenbak, magnetron, koffer, stoeptegel, etc.
  • Gebruikte techniek: de Stootmethode en de Slingermethode. Deze kunnen in verschillende richtingen variëren.

Drie belangrijke punten om uit de implementatie van dit soort wapens te trekken is aanpassing, vindingrijkheid en voorbereiding. Mocht je meer willen weten over dit onderwerp dan verwijs ik je graag naar onze contactgegevens.

Plaats een reactie